Inreljus.se
För dig som vill läsa mer...

Min andliga resa

Var sak har sin tid. 

Sedan jag föddes har jag varit en kännande människa och känt av energier i olika former. Då jag var yngre har jag ofta känt mig för känslig.

När jag började gymnasiet i Haparanda och flyttade in i mitt första egna boende blev jag så skrämd av alla andliga upplevelser jag var med om att jag stängde ner just den delen av mig. Då behövde jag det. Jag behövde vara "bara" tonåring med allt vad det innebär. Åren gick och jag hann utbilda mig, jobba, skaffa barn och allt däremellan.

2006 startade jag företag och började sakta smyga in i den andliga världen igen, från början för min personliga utvecklings skull. Jag gick olika healingutbildningar, vandrade den shamanska vägen och valde andra utbildningar som på olika sätt ökade känsligheten. Jag minns inte exakt när jag började erbjuda healingbehandlingar i företaget men det var ungefär då jag upptäckte att andevärlden började pocka på uppmärksamhet igen. Då healingen sker från ett högre plan, stängde jag ute andevärlden från healingbehandlingarna. Det accepterade andevärlden och det var inget konstigt med det, varken från min eller deras sida. 

De senaste åren har andevärlden börjat pocka på uppmärksamhet igen. Ett fåtal gånger har jag känt att de följer med en del kunder in i butiken. Ofta har jag bara noterat andarna och låtit det stanna vid det. Det har alltid varit nära och kära från andevärlden som följt med och velat förmedla sig. Oftast har jag stängt av den kommunikationen då kunderna varit här enbart i shoppingsyfte. Vid ett antal tillfällen har medföljande från andevärlden varit så påstridiga att jag valt att släppa igenom budskapet de vill förmedla. De gånger jag släppt igenom budskapet har det alltid hamnat rätt. Det har varit peppande budskap som betytt något för personen.

Då detta började hända upprepade gånger bestämde jag mig för att skapa ett utrymme då andevärlden faktiskt får möjlighet att ta kontakt. Det var då jag sökte och blev antagen till Andreas Hamrén Österlunds mediumutbildning. Hösten 2022 påbörjade jag utbildningen och i nymånens sken den 21 januari 2023 blev jag diplomerat medium. Var sak har sin tid. Livet är en spännande resa!

Gör mer av det du älskar

Fråga dig själv vad som verkligen är viktigt och ha sedan visdomen och modet att bygga ditt liv runt svaret. 

Under coronahysterin i Sverige med hårda restriktioner och förbud hann jag få tid att tänka på vad som egentligen är viktigt med mitt företagande (Kärleksbutiken.se) och vad det är jag brinner för. 

Omsättningen i företaget höll sig stadig under hela perioden och det är jag så himla tacksam över. Skillnaden är att de flesta bara var in snabbt och handlade i butiken, beställde via vår hemsida eller hämtade sin påse med förbeställda varor. De djupa samtalen, sex- och relationsrådgivningen uteblev och jag fick mycket tid att tänka.  
Det fick mig att inse var min passion ligger, vad det är som gör att jag drivit företaget så länge som i 17 år. Jag vill hjälpa människor - på djupare plan.  Det är egentligen det jag gjort gratis som gett mig drivkraften i alla dessa år. Jag har tillhandahållit väl utvalda produkter för att människor lätt ska hitta det de söker men det är de djupa samtalen som drivit mig.  Jag känner stor tacksamhet över insikten. Sedan jag startade butiken har jag sagt att det är så roligt det jag gör att jag skulle göra det gratis om jag inte behövde pengarna. 

Under några år har jag medverkat i radio och gratis delat med mig av tips, tankar och idéer. När jag fick förfrågan om att delta i radio igen, efter något års uppehåll, blev jag överlycklig! Att få inspirera människor är ytterligare en av mina drivkrafter. 

Parallellt med butikslivet har jag gått många olika utbildningar. Utöver konstskolan som jag gick för min egen kreativitets skull, har jag utbildat mig till mindfulnessinstruktör med skogsbad som kompletterande inriktning, shamansk healer, kvinnocirkelledare, reikimaster, angelic reikimaster/teacher, diplomerat medium och diplomerad livscoach. Sökandet efter kunskap fortsätter. Ju mer jag lär mig, desto mer vill jag lära mig och jag vill gärna dela med mig! Min kunskapsbank använder jag för att kunna hjälpa människor även på ett djupare, mer själsligt plan. Att se människor växa är bland det bästa jag vet.

När jag lägger ut tider för själslig coaching och healing på min bokadirekt-sida blir jag snabbt fullbokad och efterfrågan på fler tider även för sex- och relationsrådgivning är konstant. Jag har inte så många tider att erbjuda i nuläget då jag ger behandlingar utanför mina öppettider i butiken då jag vill hem till familjen på kvällen. 

Det här är den långa anledningen till att jag valt att släppa butiksarbetet med allt vad det innebär och öppnat upp för möjligheten för någon att köpa och driva Kärleksbutiken.se vidare. 

Min kärleks-resa

Plötsligt händer det och då känns det - på riktigt! 

I sex år levde jag ensam efter separationen från mina barns pappa. Jag dejtade då och då men visste direkt att det inte var rätt. Sånt kände jag ganska snabbt efter en kopp kaffe. Visst hände det att jag försökte ge någon mer än en dejt. Jag tänkte att jag kanske var för kräsen och hade orealistiska drömmar som "folk" runt omkring mig sa. Kräsen eller inte, det kändes ju fel redan från början. Provade dejtingsidor på nätet i omgångar (hoppet du vet), men det slutade alltid likadant.  

Ibland gjorde längtan och ensamheten så ont att det kändes som en fysisk smärta i kroppen och andra dagar var det himla skönt och befriande. Jag längtade innerligt efter min andra hälft, en känsla som jag haft hela mitt liv.
Jag brukar säga att om jag hade skrivit en bok om min tid som singel så skulle den heta: Jag sökte kärleken och fann mig själv".  Under tiden jag letade efter kärleken känns det verkligen som att jag hittade mig själv. Jag lärde känna mig själv på djupare plan, vart jag kom ifrån och vart jag vill, vad som lyfter och sänker mig, vad jag tycker om och inte tycker om, vad jag behöver och inte behöver. Det var en väldigt givande resa i personlig utveckling och jag umgicks mycket med mig själv. Minns att jag till och med bjöd ut mig själv på middag och "överraskade" mig själv med blommor. 

En natt drömde jag om min andra hälft och det jag minns tydligast från drömmen när jag vaknade var min framtida mans händer. 

Jag var till många medium under åren och hoppades att någon skulle kunna ge mig en hint om var han fanns och när jag skulle få träffa honom. Jag fick små ledtrådar men inga exakta svar. 

Åren gick och jag började skriva på en önskelista över min framtida kärlekspartner. De män jag träffat under åren hade alla någon bra egenskap och så kom jag fram till vad jag i hjärtat längtade efter för egenskaper hos min partner. Listan växte och blev till dubbla spalter på ett linjerat A4-papper. Därefter la jag undan pappret och glömde bort det. 
Något år senare förlikade jag mig med tanken att jag inte kommer att träffa den här mannen jag längtar efter. Jag tänkte att det kanske är meningen att jag bara ska hjälpa andra med kärlek, inte få uppleva det själv. 

I april 2013, frågar min närmaste vän om jag vill gå på en blinddate som hon och en vän kommit på. Innan hon somnade en kväll, hade hon fått en ingivelse om en man jag borde träffa. Det var någonting speciellt som kändes i mig då hon frågade och jag tackade ja. En vecka senare gick jag till den förbokade lunchen. Både han och jag var tidiga och ivriga. När vi träffades tog han mig i hand, log och sa: "This is way out of my comfortzone!" Det är det för mig med, skrattade jag. Där och då var det något som släppte i mig. Det var något väldigt bekant över honom. Min hand försvann i hans hand och minnet av handen från drömmen några år tidigare dök upp igen! Dejten flöt på och det var som att träffa någon man känt hela livet. Vi pratade om allt mellan himmel och jord och tiden rann iväg. Plötsligt hade två timmar gått och parkeringstiden var slut sedan länge. Jag föll handlöst pladask för den här mannen och det bästa är att han kände precis likadant! Vi bara visste från första stund! 

Ungefär en månad efter vår första dejt hittade jag igen min önskelista bakom en hög med böcker. Jag visade ivrigt önskelistan för min man och han blev tårögd när han läste den och kände igen sig i alla punkter. 

4 månader senare förlovade vi oss och 3 år senare gifte vi oss. Vi lever fortfarande lyckliga tillsammans. Det känns som att ha hittat sin andra halva och jag är så himla glad över att vi hittade varandra i det här livet! Jag känner en djup och självklar kärlek som jag aldrig känt förut! Vi kompletterar varandra, växer och utvecklas tillsammans och som individer. 

Ibland har jag känt en sorg över att vi inte träffades tidigare i livet. Men jag förstår också att vi behövde göra våra egna resor först och lära oss de saker vi lärt oss tidigare för att till slut kunna leva ihop. 
Oj så värt det var väntan - nu så här i efterhand! Men livet är ju så, man vet ju aldrig. Plötsligt händer det och då känns det - på rikigt! Jag är så glad att jag aldrig slutade önska. För han jag längtade efter fanns!

Kärleksbutikens resa

Våga följa hjärtat och tro på dig själv. 

27 januari 2006 öppnade dörrarna till Kärleksbutiken för allra första gången. Det är snart 17 år sedan! Jag minns hur lycklig jag blev då jag såg en lång KÖ (!!) utanför butiksdörren då jag lossade de bruna papprena som förhindrat insyn tiden innan. Intresserade, nyfikna och glada människor stod utanför butiken och köade. Det var en omvälvande upplevelse för en nybliven egenföretagare! Det har hänt MASSOR sedan dess, inte minst i butiken som vuxit otroligt mycket under åren! Men vägen till Kärleksbutiken var allt annat än enkel.

Jag hade under många år drömt om att starta företag men var inte säker på om jag verkligen vågade göra det. Skulle jag klara av det? Jag som varken hade erfarenheten eller nätverket. Sakta men säkert växte ändå tankarna om Kärleksbutiken fram. Som en liten parentes i denna berättelse om Kärleksbutikens historia kan nämnas att mitt seriösa intresse av sex och samlevnad tog ordentlig fart redan under gymnasietiden. Då beställde jag, på eget initiativ, ett lass kondomer och informationsbroschyrer om kondomanvändning från Folkhälsoinstitutet som jag delade ut på gymnasiet i Haparanda. Minns att en del sökte upp mig i korridoren för att få gratis kondomer inför stundande helger.

Av eget intresse har jag besökt många erotiska butiker genom åren, till viss del i Sverige men även i Finland. Tyvärr var de flesta butiker väldigt hårda och kantiga. Många butiker låg undangömda i källarlokaler eller på bakgator och hade täckt igen sina skyltfönster. Lokalerna var allt annat än inbjudande och man fick verkligen den där "smutiga/sunkiga" känslan när man satte in foten i butikerna. Är det så här det ska vara, tänkte jag. Sex handlar ju om känslor. Känslor är ju något vackert att vårda ömt och inte så hårt och kantigt som butikerna hittills visat. Det var då tanken slog mig på allvar. Jag ska starta en romantisk och erotisk butik och visa människor vad sex och kärlek handlar om! Och på den vägen är det...

En dag hade jag samlat tillräckligt mycket mod till mig för att hoppa på en kortare egenföretagarutbildning på Priorum här i Luleå. Innan kursen startade, fick vi var och en boka in en tid för att prata med en av rådgivarna på Priorum. Det var då jag för första gången nämnde mina företagarplaner högt för någon utomstående. Det kändes stort och jag visste redan då att det här var mitt kall i livet! JAG SKA BLI EGENFÖRETAGARE upprepade jag högt för mig själv då jag på lätta steg flög ut ur Priorum! När jag väl bestämt mig för något är det ingenting som kan stoppa mig. Tur är det, annars hade Kärleksbutiken aldrig funnits i dag.

Om jag flög ut ur Priorums ytterdörrar den där dagen så kan man rent bildligt säga att det därefter var som att omgivningen en efter en försökte dra ner mig därifrån. Jag har aldrig någonsin mött så mycket negativitet från människor runt omkring mig! Så fort jag yttrade mina planer om att bli egenföretagare så slogs jag ner av nej-sägare och skeptiker. Hur skulle jag som tvåbarnsmamma till små barn hinna och kunna starta företag och framför allt i en så otroligt tabubelagd bransch? Lösningen blev att vända ryggen till alla skeptiker och nej-sägare och prata med de positiva ja-sägarna. De var inte många från början men de fanns där. 

Jag började egenföretagarkursen och det är bland det bästa jag någonsin gjort! Jag fick träffa visionärer och andra människor som också hade drömmar och mål i livet, det var en fantastisk miljö att vistas i! Vi fick värdefulla kunskaper i egenföretagande, vi finslipade våra affärsidéer, skrev på våra affärsplaner, skrattade, diskuterade, fikade och hade riktigt roligt ihop. Det tog ungefär ett år innan jag var helt klar med min affärsplan. Har med tiden insett hur viktig den egentligen är. Inga stora, stabila och framför allt hållbara byggnader står kvar om inte grunden är stark. Det är viktigt att göra jobbet ordentligt ända från början!

När väl affärsplanen var klar var det dags att börja leta lokal. Jag ringde runt till fastighetsägare och ryckte i olika trådar som jag hittat. Gång på gång möttes jag av… tystnad. Tystnad och uteblivna svar. Ingen ville hyra ut någon lokal åt mig. Slutligen fick jag veta att de inte ville hyra ut en butikslokal åt mig pga. min valda inriktning på verksamheten. Sex, samlevnad och sexleksaker var uppenbarligen något som skrämde många eller snarare skrämdes de av reaktionerna de kunde leda till.

Parallellt med letandet av lokal gick jag till banken och ansökte om lån. Jag trodde det skulle räcka med att gå till en bank men det visade sig vara helt fel. Jag gick till bank efter bank efter bank och fick nej, nej, nej. Bankerna trodde inte på mig, de trodde inte att jag skulle klara av det helt enkelt. Jag skulle starta företaget helt på egen hand, jag var tvåbarnsmamma till små barn och jag var kvinna. Minns en av banktjänstemännen som nonchalant satt bakåtlutad på sin kontorsstol, iklädd kostym och välknuten slips. Veckan innan hade jag varit och presenterat min affärsidé för honom och lagt fram affärsplanen och mina ekonomiska uträkningar. Jag har alltid brunnit för min affärsidé, varit klar och tydlig med vart jag vill nå och berättat om företagsplanerna med stor entusiasm. Mina uträkningar var rimliga (visade det sig med facit i hand), till och med draget i underkant och jag stod med fötterna stadigt på marken. Nu satt han där den här företagsrådgivaren på banken och hade mitt företags öde i sina händer. Jag satte mig mitt emot honom och väntade nervöst på domen och jag fick ännu ett nej.

Jag är nu, när jag tänker efter, helt säker på att jag aldrig mött så många nejsägare i mitt liv som under just uppstarten av Kärleksbutiken. I det här läget var det av stor betydelse att jag alltid har gått min egen väg, den väg jag tror på. Jag vägrade ge upp! 

Till slut, efter många om och men, hittade jag en fastighetsägare som, efter att ha läst min affärsplan, gick med på att hyra ut en butikslokal åt mig, ett år till att börja med. Så småningom hittade jag även en bank som gick med på att låna ut lite pengar till mig. En betydligt mindre summa än jag från början räknat med men det var ändå bättre än ingenting.  ÄNTLIGEN såg jag ljuset igen! Samtidigt kom jag i kontakt med Almi och en entusiastisk företagsrådgivare där. Hon såg hur driven jag var och hur mycket jag brann för min affärsidé. Hon var helt fantastisk och gav mig en stor skjuts i rätt riktning. Almi kom att ha stor betydelse för mig under uppstarten av företaget. Idéerna och planerna hade jag redan klart för mig själv men det känns otroligt stort att möta människor som stöttar och faktiskt tror på en. 
Lokalen jag fick hyra var inte den optimala för butiksverksamhet men vi spenderade massor av timmar där för att få i ordning den på bästa sätt. Vi byggde själv upp skyltfönster och snickrade ihop en kassadisk. Har man inte pengarna får man i stället vara kreativ. Det blev riktigt bra till sist! Kunde knappt ha blivit mycket bättre just då.

"Hinder är det du ser när du tar ögonen från målet", är ett av mina favoritcitat. Nu börjar ni nog förstå varför. 
Öppningsdatumet närmade sig och jag kontaktade banken om att hyra en kortläsare till butiken. Kort därefter ringde min dåvarande företagsrådgivare och meddelade mig att det uppstått vissa problem. Det visade sig att deras "kortinlösare" inte accepterade att terminaler hyrs ut till företag som sysslar med vapen, erotik och droger (alla drogs över samma kam)!Det var visst orubbliga gamla regler som levde kvar.  Kärleksbutiken öppnade och fick helt enkelt nöja sig med kontant betalning. Jag är så oerhört glad och tacksam över att ni kunder accepterade betalningsalternativet utan problem. Jag fick inte höra några negativa kommentarer alls! Ibland, när ni inte hade kontanter med er och insåg att det inte går att betala med kort, lämnade ni grejerna ni ville köpa i kassan, gick iväg för att hämta ut pengar och kom tillbaka och löste ut era varor. Det värmde i hjärtat - varje gång! Ni var helt fantastiska på alla sätt!

Det här med enbart kontant betalning var så klart inte hållbart i längden, så jag fortsatte fundera hur jag ska lösa det hela. Eftersom vi nått "dead end" jag och min dåvarande bank (som jag i övrigt var väldigt nöjd med) så valde jag att ringa en av bankerna som nekat mig tidigare och förklara läget. Jag var dock väldigt tydlig med att det var en kvinnlig företagsrådgivare jag ville prata med den här gången! Vid det här mötet gick det betydligt mycket bättre, den kvinnliga företagsrådgivaren trodde på mig och valde att stötta mig. Det slutade med att jag bytte bank och till slut även fick hyra en kortläsare.

Annonseringen inför företagsstarten gick dessvärre inte heller problemfritt. Tidningarna var oroliga över eventuella reaktioner som kunde bli på grund av mina annonser. Efter interna möten, efter att de fått tänka över saken och förstått vad det är jag gör och vill med företaget så gick de till sist med på att låta mig annonsera. Tiden gick och det blev bara lättare och lättare att få annonsera. I dag VILL olika marknadsföringskanaler faktiskt ha med mig. Nu är det jag som får tacka nej!

Rent praktiskt började det därefter rulla på utan problem. Det var då jag i stället fick börja förklara min affärsidé för alla skeptiska människor som trodde att det var en porrbutik jag startat, en sån där hård, kall, kantig, kvinnoförnedrande butik. Jag och företaget blev synat i alla kanter och sömmar, vilket gjorde mig ännu starkare i min tro på att det här är mitt kall i livet. Jag pratade om sex och samlevnad i TV, radio och tidningar, där jag fick vara med och förklara min affärsidé och vad jag står för. Det var faktiskt riktigt roligt och jag växte ännu mer som människa. Fler och fler vågade sig in i butiken och förstod vad det är jag håller på med och att det är unikt det jag gör. Omgivningen förstod att sex och samlevnad är hälsa och att kärlek och relationer handlar om känslor. Skeptikerna blev färre och färre med åren och försvann till sist helt. Ofta är det människor som inte vet vad det är jag gör som är skeptiska. När det sedan fått se vad Kärleksbutiken är och varit in i butiken, då blir det en helt annan sak. I dag kommer många kunder till oss efter rekommendationer inte bara från vänner och bekanta utan även från både läkare, samtalsterapeuter och andra företag. Det är ett stort och hedrande förtroende!

Hösten 2006 vann jag Luleå Näringslivs pris i kategorin "Årets kvinnliga uppstickare". Det var ett magiskt ögonblick för både mig personligen och för företaget. Åren efter det har företaget nominerats och prisats på många andra sätt.  Jag har verkligen kämpat för det jag tror på och gör det fortfarande. Grundtanken med företaget nu är den samma som den var från början: Min vision är att jag, genom mitt företag, ska kunna bidra till förändring, öppna människors ögon när det gäller sexualitet och kärlek. Jag jobbar fortfarande för kärleken, för sex och samlevnad. Sexualitet är hälsa. Jag tror att om man är i kontakt med sin sexualitet blir man en friare och lyckligare människa. Med tiden har jag även insett vikten av att kroppen inte bara är i kontakt med sig själv utan även att själen hänger med.

Det har verkligen varit en omvälvande resa det här, en resa som varit långt ifrån spikrak. Jag är övertygad om att alla affärsidéer funkar om man brinner tillräckligt mycket för den. Vill du verkligen starta företag så gör det! Du är unik och kan om du vill. Låt aldrig någon få dig att tro något annat! Man kan ju inte mer än misslyckas och då är det bara att fortsätta på en annan väg i livet. Vill du tillräckligt mycket så våga kasta dig ut! Det här är den bästa utbildning jag någonsin gått. Jag har utvecklats enormt mycket både som person och företagare! Tilläggas bör att jag varit en fullt närvarande mamma till mina barn. Det är inte alls en omöjlighet att få ihop föräldraskap med egenföretagande! Vill man tillräckligt mycket så går allt, det gäller bara att pussla och att hitta egna vägar för att ta sig dit!

Jag följde mitt hjärta när jag startade Kärleksbutiken och då kändes det som att det är det jag ska jobba med resten av livet. Efter massor av år började hjärtat dock viska att det är dags att gå vidare. Att lyssna på hjärtat är inte alltid lätt men jag lovar, det är alltid rätt!  

Innan jag avslutar vill jag från mitt hjärta rikta ett stort varmt tack till alla er som trott på mig och stöttat mig hela vägen. Ett stort tack till alla er som valt och väljer Kärleksbutiken - på vilket sätt ni än gjort det. Tusen tusen tack alla älskade kunder för att ni gjort det här möjligt, för alla fantastiska möten, alla era uppmuntrande ord och personliga berättelser som ni delat med er av. Utan er skulle inte Kärleksbutiken finnas.